Vsak izmed nas ima stvari brez katerih ne more preživeti dneva. Od postelnjine, pižame, brisače, zobne ščetke pa do podnjega perila - našteto uporabljamo vsakodnevno. Včasih pozabljamo , da se v naštetih stvarih zadržujejo tudi bakterije in jih je potrebno zamenjati dovolj pogosto.

 

Da je potrebna pogosta zamenjave vemo, vendar pa je vprašanje, na katerega vsak odgovori drugače, kako pogosto je to dejansko potrebno.

 

SPODNJE PERILO

Dejstvo, ki ni vzpodbudno kaže, da kar 7% žensk in 25% moških svojega spodnejga perila ne zamena niti po dveh dnevih. Posledica tako redke menjave spodnjega perila je lahko zaradi prisotnosti mikrobov, ki jih spodnje perilo vsebuje, okužba sečil, okužba krvi, celo pljučnica. tu ni izjem: spodnje perilo je potrebno sveže obleči dnevno! Enkrakrat na leto pa ga je priporočljivo zamenjati za novo.

 

PIŽAMA

Sodeč po opravljeni anketi moški starosti med 18 in 30 let v povprečju nosijo eno pižamo 13 dni, ženske menjamo v povprečju pižamo vsakih 17 dni. Pižamo je priporočljivo zamenjti vsake dve noči, moramo jo oprati vsaj enkrat na teden zaradi:

  • dnevno nam s kože odpadajo odmrle celice in ker pižamo nosimo direktno na kožo, je le ta polna mikroorganizmov,
  • mikroorganizmi so običajno neškodljivi, vendar pa lahko povzročijo težave, če pristanejo na napačnem mestu v telesu,
  • umazane pižame lahko povzročijo vnetje sečil ali okužbo z E. coli bakterijo, če bakterija vstopi v telo,

 

BRISAČE

Brisač morda ne perete pogosto, vendar pa je to slaba navada, za katero je priporočljivo, da se je znebite. V brisačah nabirajo odmrle celice in bakterije z naše kože. Zarado toplega in vlažnega okolja se le te množijo, zaradi česar je potrebno brisačo oprati po vsaki tretji uporabi. Prav tako je pomembno, da si umazanih brisač med seboj ne izmenjujete, saj el to lahko vodi do:

  • herpesa,
  • glivičnih okužb stopal,
  • bakterijsko okužbo kože.

 

POSTELJINA

Sodeč po anketi kar 35% ljudi postelnjino zamenja manj kot vsaka 2 tedna. To je slaba praksa, zaradi odmrle kože, mikroorganizmov in znoja, ki ga vsebuje postelnjina. Strokovnjaki svetujejo, da jo zamenjamo enkrat na teden.  Prav tako, jo vsako jutro odgrnite, odprite okno in pustite, da se dobro prezrači in posuši.

 

ZOBNA ŠČETKA

V povprečju je na vsaki ščetki 10 milijonov mikrobov. Ti mikrobi so kahko karkoli od virusa gripe do bakterij in so lahko celo tako škodljivi, da povzročajo hepatis C. Zobno ščetko je priporočljivo zamenjti vsake tri mesece ali takoj po preboleni bolezni