Raj dojk je vrsta raka, ki se razvije iz prsnih celic. Prsi so, tako kot vsak drug telesni organ, sestavljene iz bilijonamikroskopskih celic. Te celice se množijo, ko telo to potrebuje. Stare celice, ki odmirajo, nadomestijo nove. Včasih pa se celice začnejo deliti nekontrolirano in kopičiti.

Najpogosteje rak dojk vzklije v mlečnih vodih in se imenuje duktalni karcinom, redkejši je lobularni karcinom, ki vzklije v lobulih.

 

Večinoma se rak dojk pojavi pri ženskah. Ta prispevek se nanaša le na te primere, o raku dojk pri moških bomo govorile drugič. In ja, žal tudi moške lahko doleti ta bolezen.

 

Si vedela, da je rak dojke najpogostejši primer invazivnega raka pri ženskah po vsem svetu. Invazivni rak je takrat, ko se je ta že razširil tudi na druge dele telesa. Rak dojk predstavlja 16% vseh ženskih rakov in 22,9% invazivnih rakov pri ženskah. Ne glede na spol je 18,2% vseh smrti zaradi raka po vsem svetu, ravno zaradi raka dojk.

 

Raka dojk je precej več v razvitem svetu, kot v državah v razvoju. Razlogov za to je več – eden od očitnejših je zagotovo višja pričakovana življenjska doba. Rak dojk je namreč pogostejši pri starejših ženskah. Zagotovo pa ne gre zanemariti načina življenja in prehranjevalne navade ženska v razvitejših in manj razvitih državah.

 

Preberi si KAKO GA ODKRITI dovolj zgodaj.