Valentinovo praznujemo vsako leto in sicer 14. februarja. To je dan, ko svojemu izbrancu ali izbranki izkažemo ljubzen na poseben, neobičajen način.

 

Kdo je pravzaprav bil Sveti Valentin?

Praznik je dobil ime po znanem svetniku, o njegovem izvoru pa kroži precej zgodb.

 

Mene je prepričala naslednja:

Sveti Valentin je bil župnik v Rimu v 3. stoletju. Cesar Klavdij II je prepovedal sklepanje poročnik zvez, bil je namreč mnenja, da so poročeni možje slabši vojaki. Svetemu Valentinu se je to zdelo nepravično, prekršil je pravilo in se skrivaj zaročil. 

Ko je cesar to izvedel, ga je vrgel v ječo in ga obsodil na smrt.

V ječi, se je Valentin zaljubil v slepo hči paznika in na dan svoje smrti ji je poslal pismo s podpisom "od tvojega Valentina". 

 

Kako se je začela tradicija Valentinovega dne?

Praznovanje  Valentinovega je zelo stara tradicija, predvidevajo, da izvira rimskega festivala. Rimljani so imeli festival imenovan Lupercalia sredi februarja - uradno začetek njihove pomladi. V okviru praznovanja so fantje potegnili imena deklet iz škatle. za čas festivala so postali fant in punca ter se nekateri celo poročili.

Kasneje je cerkev želela fokus praznovanja spremeniti in g usmeriti v častenje svetega Valentina. Postopoma se je izraz Valentinovo "prijel" in zaznamuje dan izražanja čustev tistih, ki jih ljubimo.

 

Kakorkoli, ne glede na to ali je dandanes to praznovanje marketinško obarvano, jaz se ne branim dodatnega dneva v letu ko si ne glede na natrpan urnik vzameva z možem čas zase. Lepo Valentinovo drage dame!

 

Nedrček na sliki najdete TUKAJ