Marsikatera med vami bi se strinjala z mano, da so madeži na oblačilih ena izmed najbolj neprijetnih reči. Ne samo, da takoj padejo v oči, marsikateri madež je izjemno težko ali celo nemogoče odstraniti, posledica je, da lahko oblačilo enostavno zavržemo. Kar bi še šlo, če ne bi šlo za naš najljubši kos oblačila!

 

Obožujem priložnosti, ko se lahko lepo oblečem in uredim od glave do pet. Mi pa te priložnosti pogosto pokvari madež (tiste z otroci vemo, da nas radi objamejo tik pred odhodom, smola če so ravno pri večerji) ali še slabše, bele lise deodoranta.

Tokrat nekaj nasvetov kako se lotiti trdovratnih madežev, da najljubši kosi oblačil ne bodo več končali na odpadu:

 

MAŠČOBNI MADEŽ – Priporočajo uporabo otroškega pudra

Nežno skrtači madež z nekaj otroškega pudra, stresi višek pudra, počakaj nekaj minut in ponovi postopek, dokler madež ne izgine.

 

PERMANENTNO PISALO

Priporočajo uporabo neodišavljenega in neobarvanega razkužila za roke. Razkužilo nanesi na madež in ga nežno podrgni z uporabo suhe krpe.

 

OLJE

Madež potresi z koruznim škrobom, počakaj 10-15 minut nato ga zdrgni z mrzlo vodo.

 

ŠMINKA – madež šminke lahko odstraniš z belim kruhom

Vzemi kruh in mu odreži skorjo. Mečo zavij v kroglico in podrgni po madežu. Kar od madeža ostane na oblačilu bi moralo po pranju v pralnem stroju izginiti.

 

ČRNILO

Na madež črnila daj nekaj zobne paste, nežno vtri, pusti stati 10 minut in oblačilo operi v pralnem stroju.

 

KRI

Če je kri na oblačilu sveža uporabi mrzlo vodo in milo za roke. Če pa je kri na oblačilu že suha, uporabi vodikov peroksid.

 

TRAVA

Za travo bo potrebnega nekaj napora. Priporočajo uporabo vodikovega peroksida. Zmešaj 2 žlici vodikovega peroksida in 1 žlico ceta ter z mešanico dobro zdrgni madež.

 

LISE DEZODORANTA

Na krpo nanesi nekoliko mehčalca in z njo podrgni po belih lisah dezodoranta.

 

RDEČE VINO

Svetujejo, da se ne sekiramo in po madežu črnega vina enostavno polijemo še belega. Madež naj bi izginil.

 

PODPAZDUŠNO OBMOČJE – tudi ti ne preneseš rumenih ostankov dezodoranta na majicah pod pazduhami?

Pripravi si mešanico 1 žlice pralnega praška, 3-4 žlice vodikovega peroksida in nekaj žlic sode bikarbone. Mešanico nanesi na madež in ga dobro podrgni, pusti stati 1 uro in oblačilo operi v pralnem stroju.