ZGRADBA DOJKE

 

Dojka je žleza, v kateri se po porodu stvarja mleko. Nastaja v mikroskopsko drobnih žleznih mešičkih, ki so urejeni v režnjiče (lobule - 3), iz njih pa izhajajo izvodila (duktusi - 6), ki vodijo proti prsni bradavici (4). Lobuli in duktusi sestojijo iz celic vrhnjice (epitelnih celic), prostor med njimi pa izpolnjuje oporno tkivo (stroma) iz maščevja in veziva, v katerem potekajo mezgovnice, žile in živci. Včasih v stromi najdemo tudi limfatično tkivo. Lobule in duktuse od strome loči poseben sloj, ki ga imenujemo bazalna membrana.

 

zgradba dojke

 

Kadar rak dojk vzklije v mlečnih vodih, se imenuje duktalni karcinom, redkejši je lobularni karcinom, ki vzklije v lobulih. 

 

Pri omenjeni bolezni, ne glede za katero vrsto gre, je najpomembneje, da jo odkrijemo dovolj zgodaj. Pogosto, kadar čutimo kakšno bolečino ali opazimo spremembe iz različnih razlogov odlašamo z obiskom zdravnika.

 

SIMPTOMI BOLEZNI

 

Da moramo ženske redno pregledovati prsi vemo, a roko na srce, le malo katera to resnično počne. Naj nas vsaj "Rožnati oktober" opomi na pregled. Če opaziš katero izmed spodnjih sprememb, si vzemi čas in obišči zdravnika:

- izrastek na dojki,

- bolečine v dojkah, ki niso povezane z menstrualnim ciklusom,

- pordela, "pomarančna" koža na dojkah,

- izpuščaj okrog ali na bradavici,

- zatrdlina pod pazduho ali v dojki,

- sprememba oblike ali videza dojke / bradavice.

 

Spremembe na dojkah

 

Ne čakaj, preglej si dojke in če si v dvomih obišči zdravnika.

 

PREBERI ŠE: KAKO RAK DOJK ODKRIJEMO PRI MOŠKIH >>