Nakup spodnjega perila je varen. Tudi v teh časih. Ta trditev si zasluži znanstveno podkrepitev in nekaj napotkov. 

 

Virus SARS-CoV-2 (ki povzroča bolezen COVID-19) lahko preživi na kartonasti embalaži do 24h. A je potrebno vedeti, da so raziskovaci spremljali stanje virusa na različnih površinah v laboratoriju, kjer so mu omogočili idelane pogoje. Predvideva se, da je preživetje virusa na kartonasti embalaži tekom transporta (različna vlažnost in temperatura, svetloba (UV žarki izredno hitro ubijejo virus),...) krajše. A upoštevajte, da ko paket oddide od nas, ga kot zadnja oseba v roke prime kurir, zato po odprtju kartonaste embalaže, le to zavrzite in si umijte roke.

 

Poročajo, da virus bistveno lažje preživi na gladkih materialih, kot so karton, kljuke, kot na hrapavih, npr. oblačila ali tepihi. Če je na gladkih površinah, npr. kartonu, preživetje virusa do 24 ur, verjetno na perilu, tudi če se je ga je dotaknila okužena oseba (za kar je malo možnosti), do trentuka, ko perilo vi prejmete, to nikakor ni več nevarno za vaše zdravje.

 

NAPOTKI ZA VAREN NAKUP

- pri naročilu izberite plačilo po predračunu ali preko PayPal-a,

- poštar vas bo ob dostavi poklical in se boste dogovorili, kje vam lahko odloži paket (pred vrati, na nabiralniku, na balkonu,...)

- po prevzemu paketa, paket odprite in stresite vsebino iz njega ter zunanjo kartonasto embalažo odvržite v koš,

- umijte si roke,

- ostala vsebina paketa je varna in mirno lahko preizkusite nedrček ali oblačilo pred pranjem.

 

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informacije o obstojnosti virusa so povzete iz dveh virov:

- dr. Daniel R. Kuritzkes, Strokovnjak za nalezljive bolezni in profesor na Hardvardski medicinski šoli

- rezultati znanstvenega dela iz laboratorija Rocky Mountain iz Montane, ki je del nacionalnega inštituta za zdravje