Pri oblačilih smo vedno pozornejši na kroj in barvo, redko posvečamo pozornost materialu. Za poletni čas, ko se pogosteje potimo, je priporočljivo preveriti tudi material oblačil. Kateri je najprimernejši?

 

Zagotovo je za poletje, ko so temperature višje, primeren bombaž.

Bombaž je eden izmed najpomembnejših naravnih vlaken. Skoraj vsakodnevno ga uporabljamo vsi zemljani, od njegove proizvodnje in predelave pa je odvisnih 250 miljonov gospodinjstev.

Med oblačili iz bombaža izstopajo spodnje perilo in majice. Nekako se je zakoreninilo prepričanje, da je bombaž manj primeren za modna oblačila, saj se s pranjem stanjša, barve pa zbledijo. Vendar pa temu ni povsem tako. Če bombažu dodajo sintetična vlakna, le ta pridobi nekatere dobre lastnosti. Seveda pa delež sintetičnih vlaken ne sme biti previsok, nikakor ne nad 20%. 

Bombaž odlikuje marsikatera pozitivna lastnost. Ena izmed najpomembnejših je vpijanje vlage. Pri 95%  zračni vlagi, vpije skoraj 30% vlage. Sledi enostavno vzdrževanje. Bombažna oblačila lahko pereš pri 90 °C, vendar ni priporočljivo pranje obarvanih oblačil. Če želiš daljšo obstojnost barv se izogibaj pranju pri temperaturah nad 40 °C. Bombažne tkanine je enostavno barvati in tiskati. Oblačila iz bombaža so prijetna na otip, hladna in zračna.

Kljub temu, da je bombaž zelo razširjen, pa ne velja za najcenejši material. Razpon cen bombažnih oblačil je velik. Potrebno je vedeti, da je na trgu veliko slabega bombaža, ki vam ne bo služil dolgo. Oblačila iz takšnega bombaža hitro zbledijo, postanejo tanjša in se posledično strgajo. Usodno je lahko že eno samo sušenje na soncu. Cenen bombaž pa lahko vsebuje tudi številne pesticide, ki jih na plantažah uporabljajo za zatiranje škodljivcev. Ti pesticidi so nevarni, lahko povzročajo alergije ter zastrupitve.

Pred nakupom bombažnih oblačil torej dobro razmisli ali je smotrno kupiti najcenejše. 

 

Za to poletje pa preveri katere bombažne obleke lahko najdeš v naši ponudbi >> TUKAJ.