Svila ima kraljevski status med tkaninami, vendar si tudi bombaž zasluži naziv veličanstvo. Bombaž je najbolj razširjeno vlakno in ne kaže, da bi ga katero lahko kmalu zamenjalo. 

 

Bombaž je znan po številnih lastnostih, zaradi katerih je tako zelo cenjen: prijeten občutek ob nošnji, enostavno vzdrževanje in obdelovanje, ker odlično vpija vlago, je nadvse primeren za spodnje perilo in lahkotna poletna oblačila. Bombažne nogavice so porok, da se od stopal ne bo širil neprijeten vonj, bombažna posteljnina pa omogoča prijeten spanec.

 

Zaželjeno je, da je delež bombaža čim večji. Idealno razmerje bombaža in umetnih vlaken je do 80/20. Pri tem razmerju dodatek umetnega vlakna (npr. poliestra ali elastana) podeli oblačilom nekatere pozitivne lastnosti: tkanina se manj mečka, lepše pade ob telesu, vzdrževanje je lažje,...

 
Pri izbiri bombažnih oblačil pa nikar ne dovoli, da te zavede cena. Cenena bombažna oblačila so narejena iz slabega bombaža, ta vam dolgo ne bo služil. Oblačila iz cenega bombaža bodo zbledela, nato bodo postajala vse tanjša in se prav kmalu tudi strgala. Za takšne oblačila je značilno, da je za barvo usodno že eno samo sušenje na soncu!
 

Analize so pokazale, da cenen bombaž, ki večinoma prihaja iz dežel Daljnega vzhoda, vsebuje številne pesticide, ki jih na plantažah uporabljajo za zatiranje škodljivcev. Ti pesticidi niso nenevarni in mnogi strokovnjaki pripisujejo krivdo za alergije in zastrupitve prav bombažnim izdelkom iz cenene preje. Neka analiza otroške majice, izdelane na Tajvanu, je pokazala, da oblačilo vsebuje DDT (sintetični pesticid, ki povzroča raka in je velika grožnja živalim).

 

TUKAJ NAJDEŠ poleg ostalih bombažnih oblačil tudi ŽENSKE BLUZE IZ 80% BOMBAŽA. PREVERJENO ODLIČNE >>