Oktober je mesec, ki je namenjen osveščanju o precej razširjeni bolezni, o kateri se še vedno premalo govori. Rak dojk je ena izmed najbolj razširjenih bolezni med ženskami, ki je sicer visoko ozdravljiva, če je odkrita dovolj zgodaj.

V Sloveniji je preživetje bolnic z rakom dojk predvsem zaradi poznega odkrivanja bolezni še vedno slabše od evropskega povprečja. Skoraj polovica žensk, obolelih za rakom dojk, pride prvič k zdravniku z napredovano boleznijo. Posledično je sevada preživetje bolnic s to boleznijo slabše od evropskega povprečja.

 

Rak dojk je v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Pazi, vsako leto zboli kar 1300 žensk. In ne boš verjela, med njimi je vsaj 10 moških. Ja, tudi moški lahko zbolijo za to zahrbtno boleznijo. In ker se možnosti te bolezni ne zavedajo, je seveda smrtnost med njimi večja kakor pri ženskah. 

 

Da ti statistiko približam, naj ti omenim, da dnevno zaradi raka dojk umre vsaj ena ženska. In ker mi je mar, ti bom tekom "rožnatega oktrobra" poskušala omenjeno bolezen predstaviti in pokazati znake, ki te bodo opomnile na morebitno potreben obisk pri specialistu. 

 

Posvečaj se sebi, skrbi za prehrano in zavedaj se, da SI pomembna. Vse ostalo je za tem.

 

PREBERI ŠE: KAJ JE RAK DOJK?