Vsi vemo kako stres negativno vpliva na naše mentalno in fizično zdravje, a kljub temu ne naredimo dovolj, da bi stres zmanjšali.

 

Statistični podatki z območja Europe, UK, Australije in Japonke kažejo presenetljive ugotovitve o stresu in njegovem vplivu.

 

1. Ali so moški bolj pod stresom kot ženske?

 

Sodeč po raziskavi smo ženske v povprečju bolj pod stresom kot moški. Morda to lahko pripišemo temu, da imamo kot mame in zaposlene ženske manj časa zase. Pogosto pa nam zmanjka časa za ureditev zadev, ki bi jim lahko rekle tudi »nujne«: priprava obrokov, čiščenje, pranje, likanje, skrb za otroke,….

 Ženske smo bolj pod stresom kot moški

 2. Ali časovna stiska vpliva na stres?

 

Ja, da si je potrebno vzeti čas zase, čivkajo že vrabci na drevesih. Pa si ga vendarle ne vzamemo. Raziskava je pokazala, da tisti, ki živijo precej hektično in so konstantno v časovni stiski, precej višja od tistih, ki imajo dovolj časa za vse oz. dovolj časa, da si privoščijo tudi prosti čas zase. Kar 54% tistih, ki nimajo dovolj prostega časa, so stalno v stresu.

 

Ali z drugimi besedami, umirjeno življenje povzroča manj stresa! :)

Primanjkovanje časa vpliva na količino stresa

 

 

 

Stres zmanjšuje telovadba. A če niste ljubiteljica telovadbe, se lahko sprostite tudi drugače. Izjemno priljubljene so meditacije. Začetniki se pogosto poslužujejo vodenih meditacij, ki te popeljejo v svet brez misli in ob katerih se sprostiš tako umsko kot fizično.

 

Pa ti? Kako se bojuješ s stresom. Se zavedaš njegovega negativnega vpliva nate in okolico? #StreesAwarenessDay 

 

Vir