Tako mladi fantje kot dekleta imajo približno enako prsno tkivo, nahaja se pod in okoli bradice in vsebuje zametke mlečnih vodov. V puberteti, visok nivo testosterona in nizek nivo estrogena, pri fantih ustavi rast prsnega tkiva, pri dekletih pa se razvijejo mlečni vodi in na koncu le teh lobuli, v katerih pri dojenju nastaja mleko.

 

Kljub zavrti rasti prsnega tkiva, lahko za rakom dojk zbolijo tudi moški.

 

Ta je pri moških sicer redek, predstavlja pa približno 1% vseh obolelih. Letno npr. v ZDA za rakom dojk umre 440 moških.

 

Rak dojk pri moških je običajno odkrit precej pozneje kot pri ženskah. Moški simptome, ki kažejo na morebitno bolezen, pogosto zanemarjajo ali pa niti ne vedo, da lahko kažejo na resno bolezen. Najpogostejši znak je izrastek ali zatrdlina okoli bradavice ali drugje na prsih.

Na omenjeno bolezen pa lahko kažejo tudi vsakršne ostale spremembe v tem predelu, kot so zatrdlina v območju dojke, prsi ali pod pazduho (običajno neboleča), sprememba v velikosti ali oblike dojke, izpuščaj, pordelost ali videz »pomarančne kože« ter srbeči luskasti izpuščaj na bradavici.

 

Ker imajo moški manj prsnega tkiva so simptomi lažje in hitreje vidni kot pri ženskah. Le vedeti morajo za njih. Saj veste, če ne veš, pogosto ob takšnih spremembah le zamahneš z roko.

 

PREBERI ŠE: KAKO ODKRITI RAJK DOJK PRI ŽENSKAH >>