Nekatere govorice pravijo, da je pri ženskah, ki 12 ur na dan nosijo nedrčke s kostjo, tveganje za nastanek raka dojk veliko večje kot pri ženskah, ki nedrčkov ne nosijo. Nedrčki naj bi po tej teoriji motili delovanje limfnega sistema, zaradi česar se v dojkah kopičijo toksini. Vendar po podatkih Ameriškega združenja za boj proti raku (American Cancer Society) ni dokazov, da bi stiska limfnih vozlov zaradi nedrčkov povzročala raka dojk. Resnica je celo ta, da telesne tekočine potujejo navzgor in v limfne vozle pod pazduho in ne proti nedrčkom.

Prav tako, nobena raziskava ni dala zadostnih dokazov, da bi z nošenjem nedrčkov zmanjšali tveganje za razvoj raka dojk.

Tudi če je pri ženskah, ki nosijo nedrčke z kostjo, večja verjetnost, da bodo zbolele za rakom dojk, je verjetna razlaga, da je veliko žensk z večjimi prsmi običajno tudi težjih. Prekomerna telesna teža pa je eden izmed dejavnikov, ki povečuje tveganje za nastanek raka dojk. Torej, je krivda prej na strani telesni e teže, kot na nedrčku.

V študiji, objavljeni leta 2014, so raziskovalci intervjuvali udeleženke po menopavzi o njihovih življenjskih vzorcih nošenja modrčka. Pri ocenjevanju več kot 1000 žensk z rakom dojk in skoraj 500 žensk, ki niso imele raka dojk, raziskovalci niso našli dokazov o povezavi med številom ur nošenja modrčka ali nošenjem nedrčka s kostjo in povečanim tveganjem za nastanek raka dojk.

Zaključek: dobro načrtovane študije strokovnjakov niso prepričale, da nošenje nedrčkov ali nedrčkov s kostjo povečuje možnost za nastanek raka dojk.

 

 

 

Naj vam zaupamo nekaj dejavnikov, ki jih je dobro poznati, in so povezani s povečanim tveganjem za nastanek raka dojk, pa če lahko vplivamo na njih ali ne: 

 

Dejavniki tveganja, na katere ne morete vplivati:

1. Spolnost: Ženske predstavljajo 99 % vseh bolnic z rakom dojk in imajo 12,1 % možnosti, da bodo v življenju zbolele za rakom dojk.

2. Starost: Verjetnost, da boste zboleli za rakom dojk, se s starostjo povečuje. Približno 65 % žensk je ob diagnozi starejših od 55 let.

3. Rasa: Po 45. letu imajo belke večjo verjetnost, da zbolijo za rakom dojk, kot temnopolte ženske, vendar je pri temnopoltih ženskah pogostejša pred 45. letom in večja je verjetnost, da bodo zaradi raka dojk umrle.

4. Družinska anamneza: Nekatere dedne genske mutacije (BRCA1 in BRCA2) povečujejo tveganje za nastanek raka dojk. Vendar ti geni povzročijo le 5-10 % vseh primerov. Tudi brez teh genov se tveganje poveča, če ima babica, mati, sestra ali hčerka diagnosticiranega raka dojk ali jajčnikov.

5. Zgodnji začetek menstruacije (pred 12. letom starosti) poveča tveganje za nastanek raka dojk, saj vpliva na raven reproduktivnih hormonov, ki jim je ženska izpostavljena v življenju.

6. Pozen začetek menopavze (po 55. letu starosti) poveča tveganje za nastanek raka dojk.

 

 

Dejavniki tveganja, na katere lahko (morda) vplivate:

1. Ženske, ki s prvim otrokom odlašajo na poznejše življenjsko obdobje ali nikoli nimajo otrok, so bolj ogrožene z rakom dojk. Nasprotno pa rojstvo otrok v mlajših letih in dojenje zmanjšujeta tveganje za nastanek raka dojk.

2. Ženske, ki jemljejo hormonsko terapijo zaradi menopavze, so izpostavljene večjemu tveganju za nastanek raka dojk.

3. Prekomerna telesna teža ali debelost poveča tveganje za nastanek raka dojk po menopavzi.

4. Ženske, ki popijejo povprečno 2 alkoholni pijači na dan, povečajo tveganje za nastanek raka dojk za 21 %. Več ko ženska spije, večje je njeno tveganje.

5. Visoka stopnja sevanja v predelu prsnega koša pred 30. letom starosti poveča tveganje.

6. Vse več je dokazov, da kajenje in izpostavljenost tobačnemu dimu verjetno povečujeta tveganje za nastanek raka dojk.

7. Uporaba oralnih kontracepcijskih sredstev lahko nekoliko poveča tveganje za nastanek raka dojk. Nekatere študije niso pokazale povečanega tveganja zaradi jemanja kontracepcijskih tablet, druge pa so pokazale povečano tveganje.

 

 

Saj veste, tudi, če ste se našle v katerem izmed zgoraj naštetih dejavnikov, še vedno ni nujno, da boste zbolele.   

Če vas skrbi tveganje za nastanek raka dojk, se o svojih pomislekih pogovorite z zdravnikom in se pozanimajte o načinih za zmanjšanje tveganja. Poznavanje dejanskih dejavnikov tveganja in izbira zdravega načina življenja vam lahko pomagata zmanjšati tveganje. Nošenje ali nenošenje modrčka pri tem ne bo imelo nobenega vpliva. Brez skrbi. :)