Kaj ljubiš na sebi? Si ponosna nate? Če se ob teh vprašanjih počutiš neprijetno, ali na nje nimaš odgovora. Imaš lahko težave s samopodobo.

Zakaj je temu tako Zakaj se marsikatera med nami ne ljubi in ni srečna? Zakaj imamo rade svoje partnerje, može, otroke, starše, prijateljice, za nas same pa nam ljubezni zmanjka? Zakaj nam je nerodno, da bi glasno izpovedale ali pokazale ljubezen do sebe? Je to povezano s samopodobo?

Samopodoba prihaja od znotraj navzven. Pomeni, da ženska ni odvisna od nikogar in ničesar, da bi se počutila dobro, ker že ve, da je dobro takšna kot je. Je prepričana vase in se zaveda svojih sposobnosti. Ta njena samozavest prihaja iz nje, a je obenem lahko iz zunanjega okolja napadena in zavrta. Mnoga dekata se z zavrtjem dobre samopodobe iz zunanjih vplivov srečajo že nekje pri 12 letih: marketing, ki cilja an najstnice, podobe popolnih teles v oglasih, … Na tovrstne vplive nismo imune niti starejše pripadnice ženskega spola: mame, žene,…. Ob spremljanju vsega kar nas obkroža pogosto pozabimo nase. Na pristno žensko, ki poleg službe in morda še otrok, pač ne zmore izgledati popolno. Kar ne pomeni, da ne smemo telovaditi, a dajmo to delati zase in ne za izgled telesa. Počnimo stvari, da se bomo fizično in mentalno dobro počutile in ne zato, da bomo dobro izgledale.

 

Kupimo si novo kremo, ker ljubimo prijeten občutek kreme na koži. Pojdimo na telovadbo, zaradi hormona sreče, ki se sproti po približno 20 minutah rekreacije. Kupimo si novo obleko, ker se enostavno dobro počutimo, ko se v njej sprehodimo na sestanek ali večerjo. Počnimo več stvari zase, za dobre občutke in ne le za druge. Ne le za našo zunanjost. Ko enkrat uživaš v notranjosti, je zunanjost težko grozna. ;)

 

Lep teden dame,

Eva